Vi kunne i slutningen af marts læse en spændende artikel i Folketidende med overskriften ’Region Sjælland hjælper læger til videokonsultationer’.
Vi har i Foreningen NÆRSAMFUND i årevis forgæves peget på fordelene ved at benytte videokonsultationer – især i udkantsområder. Vi har navnlig påpeget det uhensigtsmæssige i, at velkontrollerede kroniske patienter på fx Lolland har skullet køre til sygehusene i Slagelse, Næstved, Køge og Roskilde til rutinekontroller, der ofte har været afviklet af en sygeplejerske på under et kvarter uden nogen form for undersøgelser. Vi har mødt forklaringer, som vi har opfattet som bortforklaringer. Vi har eksempelvis mødt forklaringen, at gigtpatienter jo skulle afhente deres medicin, der åbenbart ikke kunne leveres via apoteker. Under coronaperioden viser det sig nu, at man godt kan klare konsultationerne som videokonsultationer eller som telefonkonsultationer og medicinen kan leveres via Post Nord.
Vi er naturligvis meget begejstrede for landvindingen, som letter livet for vore svage borgere, og vi ved at de er taknemmelige. At vi samtidig gavner miljøet, sparer de offentlige kasser og borgere for meget væsentlige kørselsudgifter samtidig med at vi reducerer produktionstabet ved mindre sygefravær (kørsels- og ventetid), er vel en gevinst ingen kan være kede af.
Vi har i NÆRSAMFUND den opfattelse, at den første coronatid har skabt ny energi i sundhedssystemet. Vanetænkning har fået vanskeligere vilkår – man er blevet mere optaget af, hvordan man kan løse problemer og mindre optaget af, hvem der gør det. Det er bemærkelsesværdigt, at ting, der tidligere kunne tage år, nu ved utraditionelle samarbejder kan klares på uger. Der forekommer, at være kommet en ny begejstring, nysgerrighed og stolthed i området. Det er vigtigt, at dette momentum fastholdes efter coronatiden.
Vi vil i Nærsamfund opfordre til, at mulighederne for videokonsultationer udbygges og opretholdes efter coronaperioden og noterer os Region Sjællands konstruktive tiltag i området.
På vegne af bestyrelsen i Nærsamfund
John Povlsen
Foreningen Nærsamfund
Marianne de la Motte og John Povlsen