Så kom endelig en sundhedsreform og i tillæg en strukturreform. Overordnet rummer reformerne forbedringer i det, vi gennem mange år har peget på i foreningen Nærsamfund, såsom adgang til egen læge, begrænsninger af kørsel i forbindelse med opfølgende behandlinger, decentralisering af medicinudlevering fra sygehusene og initiativer til en større lighed i den danske befolknings adgang til sundhedsbehandling. Vi ser, at der ikke er rykket mange kommaer i den opfattelse, vi fik ved stormødet om reformen i Nakskov i september.
Bekymringerne opstår, når vi kommer til midlerne. Uanset, hvad man siger, må vi med reformerne tale om en centralisering i beslutningsprocessen og det kan godt bekymre, når vi ser på de seneste erfaringer med centraliseringer – fx med hensyn ejendomsvurderingsfarcen.
I Nærsamfund har vi gennem det sidste årti opnået betydelig troværdighed i Region Sjælland og i Lolland Kommune. Tilliden har gjort det muligt at jævne den kampestensbelagte vej i vores område lidt. Det har ikke været let, da forandringsparathed har været et fremmedord i vores område. Sygehusene var i starten styret af de enkelte afdelinger, der ikke havde til hensigt at skele til helheden og patienternes kår. Lad mig straks sige, at det har ændret sig markant til det bedre de senere år, så vi nu møder imødekommenhed. Vi tror faktisk, at vi vil være væsentlig mere omstillingsparate i Region Sjælland end i det øvrige land.
Man forstår sikkert, at vi er bekymrede ved sammenlægningen af Region Hovedstaden og Region Sjælland til Region Østdanmark. Vi ved om nogen, hvor svært det var at få administrationen i Region Sjælland til at placere vaccinations- og testcentre under Coronatiden, så placeringerne tog tilstrækkeligt hensyn til lokalgeografien, idet man gik ensidig efter residensbyerne. Det bliver næppe lettere i en region med 2.5 mio. indbyggere. Vi indrømmer til gengæld, at en storregion, der er villig til at benytte musklerne, vil kunne løse mange problemer. Man kan fx undlade at slå sygehuslægestillinger i Københavnsområdet op, indtil ledige stillinger i det gamle Region Sjælland er besat.
Ved offentliggørelsen af reformerne oplyste man, at der skulle tages hensyn til sygeligheden i lokalområderne ved tildeling af ydernumre. Vi fik oplyst, at antallet af patienter pr. ydernummer i belastede område vil være væsentlig lavere. Hvis det betyder, at antallet af patienter pr. ydernummer i luksusområderne bliver væsentlig højere end nu, vil vi få frigjort læger til provinsen.
Vi vil sluttelig gøre opmærksom på, at Lolland har et særligt problem i omstillingsperioden frem til 2027. Vi stod på Lolland fast bag Heino Knudsen, der med sine ca. 50.000 stemmer støvsugede Lolland ved valget i 2021. Det kommer med Heinos udtræden til at betyde, at Lolland ikke er repræsenteret i regionsrådet under omstillingsprocessen.
Vi vil naturligvis bevare den aktive stemme og kæmpe for at reformerne bliver en succes for vores borgere. Vi bør stå sammen om at få systemerne til at tale sammen og udnytte de lokale muligheder i sundhedsrådene.
John Povlsen
Nærsamfund
Nakskov d. 21-11.24